Wat is crossfit?

Heb je vrije tijd over en weet je nog niet precies wat je wilt doen? Misschien heb je al eens gehoord van crossfit, want dit is een leuke en gezonde manier om jouw vrije tijd op te vullen. In dit artikel leggen wij uit wat deze sport inhoudt en waar je dit kunt doen!

Wat is crossfit?

Het is een sport die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert en het gaat dus ook een stuk verder dan fitness. Je wilt tijdens het sporten bewegingen uitvoeren in een hoge intensiteit. Het doel van de sport is ook om niet alleen maar sterker te worden, maar om jouw lichaam ook nieuwe dingen aan te leren. Je gebruikt een nieuwe combinatie van spieren om een functionele beweging uit te voeren. De sport wil je het liefst dagelijks oefenen, om zo de ook snel vooruitgang te boeken. De trainingen duren ook maar ongeveer 20 minuten, dus het is makkelijk in te plannen in jouw schema. Hierdoor is het voor veel mensen veel toegankelijker, want je hoeft dus niet 3 uur van de dag vrij te plannen om te sporten.

Verschillende methodes

Binnen deze sport zijn er ook verschillende methodes om te trainen. Dit zijn drie methodes die worden afgekort tot AFAP, AMRAP en EMOM. AFAP staat voor ‘as fast as possible’ en hierbij wil je de oefeningen die je gaat doen dus zo snel mogelijk uitvoeren met zo min mogelijk pauzes. AMRAP staat voor ‘as many rounds as possible’ en hierbij wil je dus het rondje zo vaak mogelijk uitvoeren. Het gaat bij deze methode dus niet om de tijd. Tot slot is er de EMOM methode, die staat voor ‘every minute on the minute’. Hierbij wil je een bepaalde oefening met een heel zwaar gewicht uitoefenen en dit dan een aantal keer in deze minuut herhalen. Wanneer je begint met Cross fit kun je hier uitleg over krijgen en wordt je natuurlijk begeleid zodat je veilig aan de slag kunt.

Waar kun je deze sport beoefenen?

Er bestaan speciale Crossfit sportscholen waar jij aan de slag kunt. Het bijzondere van deze sportscholen is dat er een echte connectie ontstaat tussen de leden, want je bent hier idealiter elke dag. Je leert ook van elkaar, dus de insteek is echt heel anders dan bij fitness. Zoek online naar de dichtstbijzijnde cross fit locatie. Lijkt het je leuk? Probeer het dan gewoon eens, want het is echt leuk voor zowel mannen als vrouwen!