Wat doet men op een scoutingvereniging?

Activiteiten op de scouting, hoezo saai en kinderachtig?

In Nederland kennen we verschillende vormen van scouting. Zo heb je waterscouts, luchtscouts en landscouts. Elke groep heeft zijn eigen spellen en bieden verschillende dingen aan om kinderen bezig te houden. Waterscouts houden zich vooral bezig met waterspellen en leren veel over het water en de zee. Luchtscouts houden zich bezig met spellen en leren alles wat met de lucht en vliegen te maken heeft. Landscouts, het woord zegt het eigenlijk al. Ze houden zich bezig met de natuur en kamperen. Voor scouts zijn er een tal van activiteiten waarin ze leren en ontdekken. Ook staat de sociale ontwikkeling bij de scouting centraal. In deze blog wil ik laten zien wat er aangeboden wordt voor spellen die bijdragen aan de ontwikkeling en het leren van een kind. Een voordeel van scout is ze krijgen regels en discipline mee om te ontwikkelen. Een voordeel van deze leuke hobby.

In de volgende alinea wil ik graag laten zien wat een vereniging zoal aanbied. Een vereniging kan tal van bezigheden aanbieden. Ze komen met nieuwe idee├źn of spelen in om de wensen van hun groep. Een spel dat ik graag in mijn blog wil toelichten is de bijen tellen. In Nederland komen zo’n 358 soorten bijen voor. Dat is een heleboel. Hoe gaat dit spel in zijn werk? De bij wordt met uitsterven bedreigd. Door informatie te verzamelen komen we als vereniging aan informatie hoe het met de bijen gaat. Door dit spel samen te doen kunnen we leren wat er nodig is om de bij beter te beschermen. Bovendien kun je van dit spel iets leuks maken. Je kan dit spel ook gebruiken om de zintuigen te trainen. Je gaat met een kaart op zoek naar soorten bijen. Ook is het mogelijk om wat onderzoeksvragen te stellen dat je iets leert over de natuur.

Een andere leuke activiteiten die het altijd goed doet op de vereniging is het vlotten bouwen. Zorg dat je kleding hebt die nat mag worden en neem eventueel zwemkleding, handdoek en een droge set kleding. Pak de de tonnen uit het gebouw. Pak je palen en touw en knoop een prachtig vlot. Je kan wedstrijden houden door bijvoorbeeld een race uit te schrijven of welk team maakt het mooiste vlot. Dit spel is te combineren met zwemmen en andere waterspellen. Het is ook leuk om te spelen met bal. Dit om het sociale gevoel te versterken.

Een andere belangrijke vaardigheid is het knopen. Een knoop is nodig om bijvoorbeeld vlotten te bouwen of iets stevig vast te knopen. Je kan door middel van knopen ook prachtige dingen bouwen, maar ook functionele. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een keuken als je op kamp bent.